Reševanje podatkov iz spominske kartice

Dandanes vedno več računalniških naprav podpira uporabo spominskih kartic. Na njih lahko prenesemo veliko količino pomembnih informacij. Najbolj pogosto je to video, avdio in slikovni material. To nam omogoča, da na njih hranimo filme, glasbo, pisarniške datoteke ter druge podatke, ki so ključni za posel in zabavo. Včasih se pa zgodi, da nam spominska kartica preneha delovati. Takrat bomo potrebovali pomoč strokovnjakov. Poglejmo si skupaj, kako lahko zaščitimo naše podatke in kaj lahko storimo, ko ne moremo več do njih dostopati.

Shranjevanje podatkov na različne prenosne medije

Dostikrat je najbolj priročno, če shranjujemo svoje podatke na prenosne spominske naprave. Tako najhitreje prenesemo datoteke na drugo napravo. To nam velikokrat pride prav v osebnem in poslovnem življenju, saj moramo včasih prenesti na drugo napravo večjo količino podatkov, kar pa ni možno narediti preko e-pošte. Uporabimo lahko USB ključ, prenosni trdi disk, prenosni SSD disk in spominsko kartico.

Spominska kartica pa je toliko bolj zaželena pri premikanju večjih podatkov, ker:

  • Ima sposobnost izredno hitrega kopiranja in snemanja podatkov
  • Si jo lahko privoščimo za izredno ugodno ceno
  • Jo lahko uporabimo v kamerah, prenosnikih, tablicah, fotoaparatih in drugih mobilnih napravah.

Ko izgubimo dostop do svojih datotek na pametni napravi

Ko preneha delovati spominska kartica, izgubimo vse, kar imamo na njej shranjeno. To se lahko zgodi zaradi veliko različnih razlogov. Pri mobilnih napravah se okvare zgodijo v primerih, ko:

  • Je naprava pogosto izpostavljena vlagi
  • Poškodbe mehanične narave
  • Virusi in nekompatibilni programi

Ko nam pametni telefon, tablica, računalnik ali druga naprava preneha delovati, je čas da poiščemo pomoč. Priporočamo obisk spletne strani www.kotar.si, kjer bomo našli strokovno pomoč za reševanje podatkov iz raznovrstnih naprav. V vsakem primeru pa priporočamo, da celotno napravo ne razstavljamo ali odpiramo, saj jo lahko pri tem poškodujemo.

Vedno varnostno kopirajmo

Skoraj vedno je najbolje, če redno kopiramo svoje podatke, ki jih vsebuje spominska kartica. To pomeni, da jih prenesemo na računalnik ali drugo napravo, kjer jih lahko varno periodično varno shranjujemo. Priporočamo, da to počnemo vsak enkrat tedensko, saj si bomo tako prihranili veliko skrbi. 

V vsakem primeru pa je reševanje najbolje zaupati izkušenim strokovnjakom, saj bomo tako zagotovili najboljšo možnost, da vse podatke dobimo povrnjene nazaj.