Najboljša viseča svetila za našo hišo ali stanovanje

Dandanes so vse bolj popularna viseča svetila, saj s svojo toplino nudijo unikatno atmosfero v vsakem prostoru, kjer jih namestimo. Najbolj so prepoznavna po svoji fiksirani liniji na katerih visi s stropa svetilka. Ta linija je najbolj pogosto gumijasta, kovinska ter verižna. Viseča svetila lahko uporabljamo za polepšanje doma, kot tudi za bolj resno delo. Tako jih lahko najdemo v delavnicah, domovih, šolah in mnogih drugih prostorih. Poglejmo si skupaj zakaj so tako zanimiva in kako nam lahko pomagajo izboljšati si naš dom.

Velikost je pomembna

Prva stvar, ki jo moramo razmisliti, ko kupujemo viseča svetila, je velikost. Zato se moramo vprašati sledeče stvari:

  • Kje bomo luč postavili?
  • Kaj bo namen luči?
  • Koliko svetlobe potrebujemo?

Seveda moramo ob tem upoštevati tudi sam izgled prostora, kot stil luči. To nam bo omogočilo, da bomo ustvarili primerno atmosfero, kjerkoli bomo želeli. Pomembno je, da nam luč ne zastira pogleda na mizo ali okolico. Obenem pa tudi ne sme motiti ljudi, ki sedijo ali delajo za mizo.

Različni stili in oblike svetil

Prva lastnost visečih svetil je vedno njihov stil. Tukaj seveda govorimo o obliki in vseh podrobnosti, ki dajo svetilu njegovo osebnost. Ker imamo danes ogromno izbiro na spletu, lahko hitro najdemo točno tako obliko, ki nam bo najbolj ugajala.

Viseča svetila kategoriziramo v sledeče vrste:

  • Več-svetlobna

Taka vrsta svetil imajo več žarnic in so primerna za prostore, kjer imamo lahko samo eno luč. Prednost je tudi ta, da so dosti podobne lestencem.

  • Invertirana

Taka viseča svetla lahko uporabimo za ustvarjanje atmosfere ali splošno iluminacijo prostorov.

  • Linearna

Najbolj pogosta za osvetlitev pisarn ali delovnih prostorov, kjer potrebujemo konstantno in enakomeren vir svetlobe

Izbira žarnic

Nekatera viseča stropna svetila imajo že nameščene žarnice, druga pa ne. Odvisno je od svetlobe, ki jo potrebujemo in proizvajalčevih priporočitev. Seveda je pa vedno dobro, če upoštevamo:

  • Koliko pogosto bomo morali menjati žarnice
  • Porabo elektrike samega svetila
  • Ali bomo uporabljali navadne ali LED žarnice

Za tehnične podrobnosti vedno pokličimo ali povprašajmo strokovnjake v trgovini, katere žarnice priporočajo. Dobro je, če kupimo dodatne žarnice, saj jih bomo tako lahko kadarkoli zamenjali v primeru, če bi katera, ki je že nameščena pregorela.