Ročno orodje – vrste in vzdrževanje  

Ročno orodje je nekaj, brez česa si ne bi znali predstavljati razna opravila. Navadno se vedno pri hiši nahaja kakšno ročno orodje, s katerim lahko opravljamo razna dela.

Seveda dandanes poznamo več različnih orodij, ki pa se razlikujejo po izdelavi ter v osnovi v samem načinu delovanja. V grobem orodja delimo na električna, pnevmatska ter seveda ročna. Slednja so tista popolnoma osnovna in ne smejo manjkati praktično nikjer. Dela brez njih si nekako ne bi znali predstavljati. Gre za osnovo opravil, ki jih vsakodnevno ali večkrat tedensko opravljamo.

Ročno orodje v raznih oblikah in namembnosti

Ročno orodje se nahaja v različnih oblikah, katere se na koncu razlikujejo tudi po sami namembnosti. Lahko naštejemo nekaj izmed najbolj osnovnih ročnih orodij, ki jih pozna prav vsak. Največkrat se v kovčku za orodja znajdejo izvijači, klešče, škarje, kladivo, strgalo, pile, povratne ter fine žage, rezalniki, meter, vodne tehtnice, toplotne lepilne pištole in brizgalke, zidarske lopatice, zidarske žlice, čopičo, razna rezila ter dlete, različni brusi, dvojni brusilniki ali razne kombinacije, leseni obliči, svedri in vsekakor bi še lahko naštevali. Kot lahko razberete je ročnega orodja izjemno veliko.

Ročno orodje ravno tako potrebuje vzdrževanje

Tako kot vse vrste orodja, tudi ročno orodje potrebuje vzdrževanje. Pomembno je, da ga ne izpostavljamo raznim pritiskom okolice, ki se stalno ponavlja. Tukaj imamo v mislih predvsem naslednje: nikoli ne shranjujte vse orodje v enem predalu, saj se lahko zaradi trenja in neprestanega tleskanja eden ob drugega veliko hitreje obrabijo.

Takoj po uporabi v vodi je seveda potrebno vsako orodje posebej posušiti, sicer se zelo pospeši sam proces rjavenja. Ročno orodje je dobro vsake toliko časa namazati z oljem, zgolj zaradi tega, da se umazanija nanj težje prime. Vseeno pa je ključnega pomena, da kupimo kvaliteto, ki bo zagotovo trajala veliko dlje kot nekvalitetna orodja.