Kaj je glukozamin?

glukozamin za zdrave sklepe

Glukozamin verjetno nekoliko bolje poznate tisti, ki imate težave z obrabo in bolečino v sklepih. Seveda lahko rešuje še številne druge težave. Lahko na primer zmanjša verjetnost nastanka sladkorne bolezni, pomagal naj bi pri glavkomu, ne nazadnje lahko promovira izgubo telesne teže.

Znano je tudi, da glukozamin uporabljajo športniki in starostniki. Pri ohranjanju zdravja je zagotovo izjemno pomembna redna telesna aktivnost. Nepravilna aktivnost pa seveda lahko prav tako prinaša poškodbe. Zlasti so pogoste poškodbe, ki so povezane s sklepi. Z rednim jemanjem glukozamina lahko dobro poskrbimo za zmanjšanje omenjenega.

Glukozamin v hrani

Vemo, da je glukozamin naravna substanca. Najdemo ga namreč v zdravem hrustancu. Kljub temu pa se ga s pomočjo hrane težko dobi. Največ glukozamina lahko najdemo v lupinah od školjk. Seveda pa tega ne moremo uživati. Omenjena sestavina se nahaja tudi v kosteh.

glukozamin prehranski dodatek
Največ glukozamina lahko najdemo v lupinah od školjk, ki se uporabljajo za izdelovanje prehranskih dodatkov z glukozaminom.

Visoka koncentracija hitina v lupinah se izkorišča za izdelovanje prehranskih dodatkov. Te se lahko pripravi tudi s posebnimi postopki, ki so pripravljeni iz izvlečkov žitaric. Glukozamin se lahko tudi sintetizira – sintetično v laboratoriju. Obstaja v številnih oblikah, ki jih lahko zaužijete, na primer v kapsulah, tabletah.

Glukozamin v obliki spreja in mazila

Na obolelo mesto se glukozamin lahko nanaša tudi topikalno. To pomeni preko kože. Oboleli sklep se lahko namaže večkrat na dan. V takšen namen uporabljamo najrazličnejša mazila, prav tako različne pripravke, ki so v obliki razpršila.

Na voljo so še drugi načini, kako v telo vnašati glukozamin. Lahko se ga aplicira direktno v sklep, kri, mišico – preko injekcij. Prav tako se ga lahko uporabi v obliki mazila, pene ali pa obliža.

Dnevna doza glukozamina

Dnevna doza glukozamina je odvisna od samega načina jemanja. Lahko se ga jemlje na primer v obliki kapsul, tablet, lahko se ga aplicira na kožo in s pomočjo injekcije v mišico.

Glukozamin se nahaja v hrustancu naših sklepov, sestavljena iz verig sladkorjev in beljakovin, povezanih skupaj. Deluje kot eden od naravnih telesnih amortizerjev in maziv za sklepe, kar nam omogoča, da se premikamo brez (ali vsaj z manj) bolečin v sklepih, kosteh in mišicah.

Če glukozamin na primer jemljete v obliki tablete, je njegov priporočen vnos 1500 mg. Navadno to pomeni tri tablete oziroma tri kapsule na dan. Pripravek je treba vzeti pred samim obrokom. Lahko se ga razdeli na tri odmerke.

Če je raba topikalna, torej s pomočjo kreme ali razpršila, se lahko uporabi oziroma namaže večkrat na dan.