Bodo roboti nadomestili ljudi pri košnji?

Roboti vse bolj postajajo nepogrešljivi pripomočki v različnih aspektih našega življenja, tudi pri opravilih, ki smo jih doslej opravljali sami z nekoliko negodovanja. En takšen primer je Husqvarna robotska kosilnica, ki predstavlja najnovejši pripomoček za udobno vzdrževanje vrta. Kdo bi si namreč želel zanemarjene trave, ko pa lahko pametna tehnologija v notranjosti robotske kosilnice poskrbi za vse delo brez vašega posredovanja?

S svojo sposobnostjo samodejnega košenja trave omogoča lastnikom vrtov več prostega časa in lažje urejanje okolice.

Kako deluje robotska kosilnica?

Delovanje robotske kosilnice je odvisno od specifičnega modela, vendar temelji na podobnih načelih. Najprej označimo območje, ki ga želimo kositi, in postavimo posebno žico kot mejo za kosilnico. Kosilnica prepozna to žico kot omejitev delovne površine. Nato ji preko uporabniškega vmesnika ali mobilne aplikacije naročimo, kdaj naj kositi in kako visoko želimo, da ostane trava. Kosilnica bo nato samostojno načrtovala svojo pot, prečesala območje in pokosila travo. Po nastavitvi naprave lahko kar pozabite nanjo, saj bo samodejno vzdrževala pokošeno zelenico in se napolnila na polnilni postaji, ko ji zmanjka energije.

Napredne funkcionalnosti robotskih kosilnic

Naprednejši modeli robotskih kosilnic ponujajo dodatne funkcionalnosti, kot so spremljanje poti preko GPS signala, varnostne funkcije proti kraji ter sposobnost obvladovanja zahtevnejših terenov. Nekatere naprave celo samostojno določijo najboljše trase za košnjo in se izognejo ozkim prehodom, jarkom in drugim oviram na vrtu. Robotske kosilnice tako predstavljajo inovativno in učinkovito rešitev za vzdrževanje vrta, ki nam omogoča, da več časa preživimo uživajoč v lepo urejenem okolju, namesto da se ukvarjamo z napornimi opravili na travi.

Akumulatorske robotske kosilnice s funkcijo Smart ali brez nje?

Pri izbiri akumulatorske robotske kosilnice se postavlja vprašanje, ali izbrati pametno ali klasično verzijo. Pametne robotske kosilnice, opremljene s funkcijo Smart, prekašajo klasične akumulatorske različice. Imajo več možnosti nastavitev, zmožnost usmerjanja brez razmejitvene žice ter širši nabor samodejnih funkcij, vključno s funkcijo GPS. Vendar pa je treba upoštevati, da so takšne naprave običajno dražje.

Prednosti pametne robotske kosilnice

Pametne robotske kosilnice prinašajo številne prednosti. Pred praznjenjem baterije se avtomatično vrnejo na priključno postajo in se tam napolnijo, nato pa nadaljujejo košnjo tam, kjer so končale. Povezljive so s pametnimi telefoni prek posebnih aplikacij, ki omogočajo upravljanje in nastavitve košnje ter izračun optimalnih parametrov za vzdrževanje trate. Poleg tega senzorji za dež omogočajo, da kosilnica ve, kdaj se skriti v priključno postajo, in s tem prepreči poškodbe trate. Prav tako samodejno ocenijo stopnjo rasti trave in prilagodijo frekvenco košnje. Senzor za zmrzal pa preprečuje košnjo ob nizkih temperaturah, da bi se izognili poškodbam trave.