Kako izbrati prave škarje za živo mejo za urejanje vašega vrta?

Če imate na vašem vrtu okrasne grmičke, trave ali zimzeleno drevje, boste slej kot prej potrebovali škarje za živo mejo za urejanje vašega vrta. Na trgu obstaja velika izbira različnih škarij za živo mejo, zato si je pomembno pred nakupom zastaviti nekaj osnovnih vprašanj.

Prvo vprašanje, na katerega morate odgovoriti, je kakšno rastje boste obrezovali. Glede na vaš odgovor, si boste lahko izbrali primerno dolžino rezila. Če boste obrezovali manjše grmičke in trave, boste potrebovali škarje z krajšim rezilom, do 12 cm. Za obrezovanje večjega grmičevja in žive meje boste potrebovali daljše rezilo, do 65 cm, in lahko celo uporabili teleskopski nastavek.

Obrezovalna orodja, kot so škarje za živo mejo, so nepogrešljiv del vsakega vrta.

Različne vrste škarij za živo mejo glede na njihovo funkcionalnost

Poleg različnih dolžin rezil, ločimo tudi različne vrste škarij za živo mejo glede na njihovo funkcionalnost. Enostranske škarje so najbolj primerne za obrezovanje ravnih delov žive meje, saj imajo zobe samo na eni strani vodila rezila. Rezilo je daljše in omogoča bolj enakomerno obrezovanje že s samo enim potegom. Dvostranske škarje pa najbolje služijo pri oblikovanju žive meje, saj jih lahko uporabljamo v vseh smereh. Te škarje se najpogosteje uporabljajo za obrezovanje žive meje do višine prsnega koša, z nastavljivim ergonomičnim ročajem pa je boljši oprijem in manevriranje.

Škarje za živo mejo z višinskim nastavkom pa se lahko uporabljajo za urejanje različnih vrst rastlin. Ta vrsta škarij namreč omogoča obrezovanje višjih delov žive meje s pomočjo višinskega nastavka in urejanje nizko rastočih rastlin brez nastavka. Največja prednost teh škarij pa je teleskopski nastavek, ki omogoča obrezovanje visoke žive meje brez lestve, ter nagnjeno rezilo, ki omogoča rezanje tudi vrhov.

Izbira pravega vira energije za škarje za živo mejo: akumulatorske, bencinske ali električne?

Poleg različnih dolžin rezil, obstajajo tudi škarje za živo mejo, ki se razlikujejo glede na vir energije, ki jih poganja. Najbolj priljubljene so akumulatorske škarje, ki so lažje in bolj enostavne za uporabo od bencinskih. So tišje od bencinskih, z njimi pa se lahko enostavno lotimo obrezovanja grmičevja in trave. Največje prednosti akumulatorskih škarij so njihova prijaznost do okolja, enostavna uporaba in tudi njihova lahka teža. Edina pomanjkljivost je čas polnjenja baterije, zato svetujemo, da imate vedno pri roki rezervno baterijo za nemoteno urejanje okolice. Bencinske škarje predstavljajo surovo moč, saj jih poganja bencin, vendar so težje in manj prijazne do okolja kot druge vrste škarij. Električne škarje so izjemno lahke in tihe, kar je tudi njihova največja prednost. Potrebujemo jim samo dostop do elektrike in po možnosti dolg kabel ali podaljšek, da so vedno pripravljene na uporabo.

Poleg vira energije, dolžine in vrste rezila se škarje za živo mejo razlikujejo tudi po moči motorja in masi. Pri obrezovanju debelejših vej je priporočljivo izbrati škarje z močnejšim motorjem in dovolj velikim razmikom med rezili. Velikost škarij je odvisna od tega, kaj bomo obrezovali in urejali, zato je pomembno izbrati ustrezno velike škarje, ki so sorazmerne s svojo težo. Najmanjše škarje so tudi najlažje, medtem ko so večje težje. Masa škarij za živo mejo se lahko razlikuje od 0,5 kg do 4,5 kg.