Škarje za živo mejo vam olajšajo oblikovanje lepe žive meje

Škarje za živo mejo so eno najbolj vsestranskih in uporabnih orodij, ki jih lahko imate v lopi ali garaži. Uporabljate jih lahko za različna opravila, od obrezovanja žive meje in grmovja do rezanja debelih vej. Če kupujete škarje za živo mejo, morate upoštevati nekaj stvari. V tem izčrpnem vodniku bomo obravnavali vse, kar morate vedeti o rezalnikih za živo mejo, od tega, kako izbrati pravega za svoje potrebe, do pravilnega vzdrževanja in nege.

Navedli bomo tudi nekaj nasvetov in trikov za uporabo škarij za živo mejo, da boste dosegli najboljše rezultate. Ob koncu tega vodnika boste postali strokovnjak za škarje za živo mejo in se boste pripravljeni spopasti z vsakršnim obrezovanjem.

Na trgu je veliko različnih vrst škarij za živo mejo, zato se je težko odločiti, kateri je pravi za vas.

Kaj so škarje za živo mejo?

Škarje za živo mejo so ročna električna orodja, ki se uporabljajo za obrezovanje in oblikovanje žive meje, grmovnic in grmovja. Imajo dolgo, ravno rezilo, ki je nazobčano, kar olajša rezanje debelih vej. Obrezovalniki žive meje so lahko električni ali bencinski.

Električne škarje za živo mejo so najbolj priljubljena vrsta, saj so lahke in enostavne za uporabo. So tudi razmeroma tihe, zato pri obrezovanju žive meje ne boste motili sosedov. Bencinske škarje za živo mejo so zmogljivejše in lahko opravijo težja dela, vendar so težje in zahtevajo več vzdrževanja.

Kako izbrati prave škarje za živo mejo?

Prvi korak pri izbiri škarij za živo mejo je določitev vrste vaše žive meje. Poznamo tri glavne vrste žive meje:

 1. Listnate žive meje so tiste, ki pozimi izgubijo liste, kot so bukev in gaber. Rastejo razmeroma počasi in jih je treba obrezovati manj kot zimzelene žive meje.
 2. Zimzelene žive meje, kot so pušpan in tisa, imajo liste vse leto. Za ohranjanje oblike in velikosti jih je treba pogosteje obrezovati.
 3. Iglaste žive meje, kot sta cipresa in brin, imajo namesto listov iglice. Tudi te je treba redno obrezovati, da ohranijo urejen videz.

Ko poznate vrsto žive meje, lahko izberete prave škarje za živo mejo. Če imate majhno listnato živo mejo, bo zadostoval električni obrezovalnik žive meje. Za večje zimzelene ali iglaste žive meje pa boste potrebovali bencinske škarje za živo mejo.

Kako uporabljati škarje za živo mejo?

Zdaj, ko ste izbrali prave škarje za živo mejo za svoje potrebe, je čas, da se naučite, kako jih uporabljati. Tukaj je nekaj nasvetov za uporabo škarij za živo mejo:

 • Najprej začnite z obrezovanjem stranic žive meje. S tem boste dobili raven rob za delo.
 • Obrezujte od dna žive meje navzgor. Tako preprečite, da bi se škarje zapletle v veje.
 • Pri obrezovanju uporabljajte nežne, enakomerne poteze. Rezila ne poskušajte potisniti skozi trde veje, saj lahko tako poškodujete škarje za živo mejo.
 • Pri obrezovanju okoli ovir, kot sta ograja ali sprehajalna pot, pazite, da ne poškodujete površine.
 • Po končanem obrezovanju očistite rezila s krtačo ali krpo. Tako boste odstranili vse ostanke, ki bi lahko zamašili rezila.

Vzdrževanje in nega škarij za živo mejo

Če želite, da bodo vaše škarje za živo mejo v dobrem stanju, je pomembno, da jih redno vzdržujete in negujete. Tukaj je nekaj nasvetov, kako to storiti:

 1. Rezila nabrusite vsaj enkrat na leto. Tako boste zagotovili, da bo obrezovalnik rezal čisto in učinkovito.
 2. Redno čistite zračni filter. Umazan zračni filter lahko zmanjša moč motorja in povzroči njegovo pregrevanje.
 3. Preverite vžigalno svečko in jo po potrebi zamenjajte. Poškodovana ali umazana vžigalna svečka lahko povzroči napačen vžig motorja.
 4. Ko rezalnika za živo mejo ne uporabljate, ga shranite na suhem in varnem mestu. Tako boste preprečili rjavenje in poškodbe rezil.
 5. Pri uporabi škarij za živo mejo upoštevajte vse varnostne ukrepe. Pri uporabi tega električnega orodja vedno nosite rokavice, dolge hlače in zaščito za oči.

Z upoštevanjem teh nasvetov boste lahko vzdržujete svoje škarje za živo mejo v dobrem stanju in podaljšate njihovo življenjsko dobo.

Varnostni nasveti za obrezovanje žive meje

Pri uporabi vsakega električnega orodja je pomembno upoštevati varnostne ukrepe. To je pri uporabi rezalnikov za živo mejo še toliko bolj pomembno, saj imajo ostra rezila, ki lahko povzročijo resne poškodbe. Tukaj je nekaj varnostnih nasvetov, ki jih je treba upoštevati pri uporabi škarij za živo mejo:

 • Pred uporabo škarij za živo mejo natančno preberite priročnik. Tako se boste seznanili z orodjem in njegovimi varnostnimi funkcijami.
 • Pred vsako uporabo preglete rezalnik za živo mejo. Prepričajte se, da rezila niso poškodovana in da so vsi deli varno pritrjeni.
 • Pri uporabi rezalnika za živo mejo nosite rokavice, dolge hlače in zaščito za oči.
 • Pri uporabi škarij za živo mejo bodite pozorni na okolico. Otrokom in hišnim ljubljenčkom preprečite dostop do območja in pazite, da ne poškodujete ograj ali pešpoti.

Z upoštevanjem teh varnostnih nasvetov lahko preprečite nesreče pri uporabi škarij za živo mejo. Obrezovanje žive meje je odličen način za ohranjanje urejenega videza vrta. Z upoštevanjem teh nasvetov lahko zagotovite, da bo delo opravljeno varno in učinkovito.