Značilnosti različnih vrst avto platišč

jeklena platišča

Poleg pnevmatik oziroma gum so avtomobilska platišča izjemno pomemben del. Skrbijo namreč za varnejšo in udobnejšo vožnjo, in to pri vseh hitrostih. Ne glede na to, ali naše vozilo vsebuje jeklena platišča ali platišča iz kakšnih drugih materialov, se moramo pri vseh vrstah dovolj dobro znajti pri oznakah. Te namreč definirajo dimenzijske karakteristike platišč.

Oznake oziroma dimenzije, ki jih je treba poznati v tem primeru, so velikost ali premer platišča, ET, profil, širina, premer centrirane odprtine, število ter razporeditev vijakov. Označbe so vedno podane v colah.

Vijaki za pritrjevanje avto platišč

Ko kupujemo in menjamo platišča, imajo zelo pomembno vlogo tudi vijaki za pritrjevanje takšnega avto elementa. Če kupimo torej nova, so jim praviloma priloženi še primerni vijaki. Dejstvo je namreč, da vsi vijaki ne ustrezajo vsem platiščem. Ključna razlika med vijaki se lahko pojavi v sami dolžini pa tudi v obliki spodnjega dela. Za varno pritrjevanje so omenjene razlike zagotovo ključnega pomena.

jeklena platišča
Poleg pnevmatik oziroma gum so avtomobilska platišča izjemno pomemben del avtomobila.

Pri montaži platišč je pomemben moment zategovanja vijakov. Ta se določi s strani proizvajalca. Od tega pa vsekakor ni pametno odstopati. Premajhen moment zategovanja bi namreč lahko povzročil, da se vijak med samo vožnjo odtegne. Prevelik moment pa v praksi lahko pomeni poškodbe na vijaku ter na samem platišču.

Zakaj izbrati avto platišča iz jekla?

Na trgu lahko izbirate med platišči za avtomobile iz najrazličnejših materialov. Precej pogosta izbira so tudi jeklena platišča. Ta veljajo za zelo trpežna in precej lahka za samo vzdrževanje. Zaradi svoje vzdržljivosti se še posebej priporočajo za zimski čas.

Ena od večjih prednosti, ki jih prinašajo jeklena platišča, je tudi to, da se na njih poškodbe precej manj vidijo. Ščiti jih namreč premaz. Platišča iz jekla se še posebej priporočajo za vse tiste voznike, ki se precej pogosto vozijo po makadamu.

Izberite prava platišča za vaš avto.

Kaj je značilno za ALU avto platišča?

Poleg jeklenih so precej priljubljena tudi ALU platišča. Ta so v primerjavi z jeklenimi precej dražja izbira. Bolj kot je neko aluminijasto avto platišče prilagojeno za določen tip oziroma model vozila, višja je cena.

Vedeti pa je treba, da se aluminijasta platišča za vozila precej slabše obnesejo v zimskem času, ko vam torej daleč najbolje lahko služijo jeklena. Sol, ki je posuta po poledenelih cestah, namreč lahko hitro prične razjedati aluminij.