Različne vrste avtomobilskih ključavnic

Vsako vozilo je polno različnih mehanizmov, ki skrbijo za pravilno delovanje vgrajenih elektronskih in mehaničnih naprav. Velikokrat spregledan del vsakega jeklenega konjička pa je avtomobilska ključavnica. Ta je namenjena varovanju vozila pred tatvino, kot tudi preprečevanju odpiranja vrat med vožnjo. Njeno delovanje je dokaj preprosto, saj deluje na podoben način, kot vsaka druga ključavnica. Poznamo več vrst tehnologij zaklepanja avtomobilskih vrat. Tehnologija, ki jo uporablja naše vozilo, pa je odvisna od njegove starosti in vrste.

Standardno oziroma navadno ključavnico vsebuje večino starejših vozil

Večina ključavnic avtomobilov starejše izdelave je popolnoma mehaničnih. V njih ni vgrajenih elektronskih komponent. Imajo zelo dolgo življenjsko dobo in zanesljivost. Uporabljamo jih tako, da vrata s ključem odklenemo ali zaklenemo. Na žalost pa to pomeni, da ne vsebujejo novejših protivlomnih tehnologij. Zaradi svoje preproste izdelave, jih je moč hitro zamenjati. Enako hitro pa je možno ustvariti dodaten ključ, če originalnega izgubimo. Nakup nove standardne ključavnice je zelo ugoden. Za to je zadolženo dejstvo, da ne vsebujejo nikakršne elektronske tehnologije.

Ključavnice avtomobilov starejše izdelave
Večina ključavnic avtomobilov starejše izdelave je popolnoma mehaničnih.

Odpiranje vrat z notranje strani v večini primerov opravimo s kljuko, ki jo potisnemo navzgor, navzdol ali proti sebi. Tak mehanizem je zelo zanesljiv in ima dolgo življenjsko dobo. To je tudi razlog, da ga še vedno lahko zasledimo pri mnogih novejših avtomobilih. 

Elektronske avtomobilske ključavnice so bolj varne od navadnih

Veliko novejših vozil je opremljenih z elektronsko avtomobilsko ključavnico. Te vsebujejo tehnologijo, ki nam omogoča njihovo upravljanje s preprostim pritiskom na gumb na avtomobilskem ključu. Ker vsebujejo zakodiran signal, ki odklene vrata na našem vozilu, so omenjene ključavnice veliko bolj varne. Slabost pa je ta, da je izdelava replik ključa veliko dražja. Temu je tako, saj ga je potrebno posebej programirati za naš avtomobil.

avtomobilski odbojniki zraka

Preberi še: Odbojniki zraka za avto

Odbojniki zraka za avto, ki izboljšajo našo izkušnjo vožnje.

Ključavnica brez ključa deluje na senzor

Nekatera bolj luksuzna vozila uporabljajo nov način zaklepanja vrat pri vozniku, sovozniku, potnikih ter za prtljažnik. Ta nimajo vhoda za ključ. Namesto tega vsebujejo računalniško odklepanje, ki se odzove na kartico, ki jo s seboj nosimo. Nekateri avtomobili sploh ne bodo pustili vozniku zagnati motorja, če kartice ni v bližini. Prednost omenjenih ključavnic za avtomobil je ta, da jo je skoraj nemogoče onesposobiti oziroma prevarati, da se odpre. Slabost pa je ta, da je dražja za menjavo in popravilo v primeru okvare.

Ključavnice za otroke se nahajajo znotraj vozila

Dandanes ima skoraj vsak avtomobil vgrajeno otroško avtomobilsko ključavnico, ki preprečuje otrokom odpiranje vrat. Otroške ključavnice so izredno pomembna varnostna funkcija, ki jo aktiviramo s pritiskom na gumb. Ta se lahko nahaja na samih vratih vozila, ali pa na armaturni plošči. Namenjena je preprečevanje otrokom odpiranja vrat med vožnjo.

Preberite si še naslednji članek: Kakovostni akumulatorji

Akumulatorji za avto so žal nekaj, kar nas običajno opozori nase s tem, da avto preprosto ne vžge. Do tega pride takrat, ko se izpraznijo.