Naprava za nadzor delovanje hladilnega sistema v avtu

Termostat za avto Alfa Romeo

Dobro delujoč in redno servisiran avtomobil nam bo služil dolgo časa. Pri tem pa bomo morali paziti na znake slabega delovanja številnih komponent. Moderna vozila nas bodo opozorila na možne težave, ko se te pojavijo. Včasih pa se bomo morali zanesti na naše čuti in izkušnje, da bomo opazili mehanične okvare. Pogost spregledani so avtomobilski termostati, saj večina voznikov sploh ne ve za njihov obstoj. To so majhne naprave, ki skrbijo za dobro delovanje hladilnega sistema, ko se motor ogreje do delovne temperature.

Termostat za avto uravnava hlajenje motorja

Bencinski in dizelski motorji delujejo po principu notranjega izgorevanja. Svojo delovno temperaturo ne dosežejo takoj, ampak nekaj minut za tem, ko smo jih zagnali. Ko dosežejo temperaturo 90-100 °C, bodo potrebovali hlajenje. Za to je zadolžen hladilni sistem v katerem se nahaja tekočina za hlajenje. Ta od motorja prevzema odvečno toploto in jo zaokroži po motorju, do ekspanzijske posode, hladilnika motorja in drugih komponent. 

Termostat za avto BMW
Termostat za avto BMW

Temperaturo motorja in količino hladilne tekočine pa uravnava termostat za avto, kar omogoča najbolj optimalno izgorevanje goriva, ustvarjanje konjskih moči ipd. To je v bistvu ventil, ki nadzira koliko tekočine za hlajenje se pretaka po motorju in koliko jo bo shladil hladilnik motorja.

Preberite si še članek kako korito prtljažnika avtomobila zaščiti vaš prtljažnik.

Številne vrste termostatov za avto

Skoraj vsak avto del je sčasoma deležen sprememb. Za to je zadolžen tehnološki napredek, ki je dokaj pogost v avtomobilskem svetu. Proizvajalci manjših in velikih vozil vedno želijo izboljšati tehnologijo, ki jo uporabljajo v svojih proizvodih. Starejši avtomobilski termostati uporabljajo vosek za nadzor delovanja hladilnega sistema. Novejši pa so električni ter bolj natančni pri svojem delovanju. Poglejmo si razliko med znanimi termostati, ki jih lahko najdemo v današnjih vozilih.

Voščeni termostat

To je majhna naprava, ki vsebuje vosek. Ko motor doseže določeno temperaturo, se vosek stopi. To pa povzroči, da se ventil odpre in omogoča pretok hladilne tekočine.

Elektronsko ogrevan voščeni termostat

Deluje enako kot navadni voščeni avtomobilski termostat s to razliko, da je bolj natančen. Ima svoj grelec, ki nadzira njegovo delovanje, kar zmanjša porabo goriva, zmanjša emisije in izboljša delovanje motorja.

Elektronski termostat

Njegovo delovanje nadzira elektronika, ki se izredno hitro odziva na temperaturo v motorju.

Simptomi slabo delujočega termostata za avto

Pregrevanje motorja lahko hitro postane težava. Visoke temperature v motorju povzročijo hitrejšo obrabo mehanskih komponent, kar jim močno zniža življenjsko dobo. Slabo delujoč termostat za avto bo morda povzročil prekomerno hlajenje ali segrevanje motorja.

4 znaki slabega ali okvarjenega termostata za avto, simptomi in kako preveriti in preizkusiti

Zelo pogosto se zgodi, da se termostat zagozdi v določenem položaju. Okoli motorja se tako ne pretaka dovolj hladilne tekočine, kar povzroči pogosto pregrevanje motorja. Če to opazimo, je dobro, da čimprej pregledamo svoje vozilo za mogoče težave. Pogost se tudi zgodi, da v hladilnem sistemu nimamo dovolj hladilne tekočine, saj ta počasi izhlapeva. Tako mislimo, da imamo morda slab termostat v resnici pa potrebujemo samo hladilno tekočino oziroma antifriz.