Primerna moč toplotne črpalke za naš dom

Izračun moči toplotne črpalke

Moderne HVAC naprave so učinkovita vse-v-enem rešitev za naše potrebe ogrevanje v zimskih mesecih. Z njimi pa se lahko tudi hladimo. Pomembno je, da opravimo okvirni izračun moči toplotne črpalke preden se odločimo za njen nakup. S tem bomo poskrbeli, da ne bo imela premalo ali preveč moči. V obeh primerih se lahko pojavijo težave, kot so visoki električni računi, slabo ogrevanje, pogoste okvare kompresorja ipd. Za to ne potrebujemo poznati kompleksnih formul in matematičnih izračunov. Dovolj je že, če vzamemo v zakup prostornino našega doma in če poznamo nekaj osnovnih načel delovanja črpalk.

Izračun moči toplotne črpalke
Opravite Izračun moči toplotne črpalke pred nakupom

Prešibka toplotna črpalka

Veliko uporabnikov toplotnih črpalk se ne zaveda, da je primerna moč črpalke izredno pomembna. Če izberemo enoto s premajhno ali preveliko močjo, imamo lahko v prihodnosti težave. Te so v večini:

  • Visoki stroški porabe električne energije
  • Okvare toplotne črpalke
  • Prenizka temperatura ogrevanja v našem domu

To je tudi razlog, da opravimo izračun moči toplotne črpalke še preden jo kupimo. Če izberemo tako, ki ni dovolj zmogljiva, bo delovala neprestano in nezadostno. Tako bomo ob koncu meseca imeli višje stroške z električno energijo, kot bi jih normalno lahko pričakovali. 

Premočna toplotna črpalka

Premočne toplotne črpalke pa se bodo pogosto ugašale, neprimerno skrbele za stopnjo vlažnosti v notranjosti našega doma ipd. V vsakem primeru imamo lahko veliko nevšečnosti, ki nam bodo po nepotrebnem oteževale življenje. Obenem se bo kompresor v zunanji enoti mnogokrat v dnevu ali noči ugasnil ter prižgal.

Kako izberem pravo toplotno črpalko?

To mu lahko skrajša življenjsko dobo in povzroči stroške s popravili. Mogoče je tudi, da bo sama črpalka ustvarila preveč toplote, kar bo naredilo bivanje v domu neudobno ter stroškovno potratno.

Pomembni podatki pri izbiri toplotne črpalke

Neglede na to, če imamo že obstoječo nepremičnino ali pa gradimo novo, bomo morali vzeti v zakup določene informacije pri izbiri toplotne črpalke. Tako bomo lažje opravili glavni izračun moči toplotne črpalke oziroma izbrali primerno enoto z dovolj moči, da napaja talno gretje, radiatorje, sanitarno vodo ipd. Upoštevati moramo sledeče lastnosti našega doma:

  • Število in postavitev oken
  • Število ljudi, ki biva oziroma bo bivalo v hiši
  • Postavitev našega doma in velikost sob in drugih prostorov v kvadratnih metrih
  • Ali nameravamo uporabljati toplotno črpalko poleg gretja tudi za hlajenje
  • Debelina in vrsta izolacije našega doma

Vse te podatke lahko predamo strokovnjaku, ki nam bo opravil izračun moči toplotne črpalke pred nakupom. Dobra praksa je tudi, če upoštevamo druga grelna telesa, ki jih nameravamo uporabljati v našem domu. V večino primerih je dovolj, če celotno nepremičnino ogrevamo s toplotno črpalko. Obstajajo pa tudi hibridne vrste črpalk, ki jih lahko uporabljamo skupaj z drugimi grelnimi telesi.