Katero končnico izbrati za našo spletno stran?

Nakup domene

Izdelava spletne strani je dandanes ključni korak za vsako podjetje, če želi postati konkurenčno. Pomembno je, da je strežnik za gostovanje dovolj zmogljiv. SSL certifikat pa poskrbi za varno uporabo same strani, kar se tiče plačevanja, ustvarjanja uporabniških računov ipd. Prvi korak pa je vedno nakup domene, ki je lahko lokalna ali svetovna. V tem primeru imamo predvsem v mislih končnico, ki spremlja ime spletne strani. Med njima je velika razlika, zato je dobro, če poznamo prednosti obeh.

Nakup lokalne domene

Lokalne domene so v obstoju že zelo dolgo časa. Samo vrsto domene ne določa ime, ampak zadnji del oziroma podaljšek, ki mu pravimo tudi končnica. Ta določa vrsto, ki je lahko lokalna ali svetovna. Lokalne izvedbe so vezane na različne države, kot so sl., hr., de. ipd. Namenjene so podjetnikom in zasebnim uporabnikom za opravljanja posla in drugih aktivnosti v svoji domači državi. Seveda pa je mogoče, da večja podjetja opravijo nakup domene v več državah z lokalno končnico in si tako povečajo prepoznavnost. 

Pri nakupu domene izberite lokalno ali svetovno končnico.
Prvi korak pri nakupu domene je izbrati zadnji del oziroma podaljšek, ki mu pravimo tudi končnica. Ta določa vrsto, ki je lahko lokalna ali svetovna.

Priporočeno je, da se za opravljanje trgovinske ali druge dejavnosti v domači državi vedno zakupi lokalna domena. Tako je tudi lažje optimizirati samo spletno stran, kar se tiče uporabe ključnih besed, slik in drugih elementov.

Nakup svetovne domene

Prva domena s končnico .com je bila registrirana leta 1985. Dandanes pa končnico .com uporablja že več kot 100 milijonov spletnih strani. To tudi pomeni, da je na voljo manj prostih imen. Seveda je mogoče z malenkost kreativnosti ustvariti edinstveno ime, ki ga registriramo s svetovno končnico pri nakupu domene.

Oglejte si nasvete kako kupiti domeno.

Načeloma se omenjene končnice uporabljajo pri spletnih straneh, ki želijo biti videne celotnemu svetu. To pa tudi pomeni, da je potrebno samo spletno stran prevesti v več jezikov in poskrbeti za druge elemente, vendar to ni pogoj. Svetovne končnice je mogoče tudi uporabljati za prodajo artiklov in storitev na domačem trgu, vendar so za to lokalne domene bolj priporočene. 

Strežnik je ključen element pri gostovanju spletnih strani

Neglede na izbrano domeno, se je pomembno zavedati o vlogi, ki jo igra strežnik pri poganjanju spletne strani. Ta v veliki meri zagotavlja odzivnost in hitrost same strani. Virtualno ali VPS gostovanje nam omogoča povečanje zmogljivosti strežnika v realnem času. Tako je mogoče ob nakupu domene poskrbeti, da spletne strani ne bo potrebno prenašati na drug strežnik, če se zahteve po pasovni širini, procesorski moči in drugih zmogljivosti povečajo. 

Izbira brezplačnega ali plačljivega SSL certifikata je vedno priporočena s strani mnogih strokovnjakov. Ta zagotovi, da je vsa komunikacije med spletno stranjo in njenimi obiskovalci popolnoma nevidna hekerjem in drugim nepridipravom, ki se želijo okoristiti z občutljivimi podatki.