Gostovanje naše spletne strani

Če razmišljamo o tem, da bi ustvarili svojo spletno stran, potem smo že sigurno slišali za web hosting. To je ključna storitev, če želimo imeti kakršnokoli spletno stran. Gostovanje ali web hosting potrebuje naša spletna stran, da tako rekoč nekje živi. S to storitvijo zakupimo strežnik ali del strežnika, ki ga lahko uporabljamo za svoje namene. Če nas zanima več, si skupaj poglejmo, kako deluje gostovanje in za kaj vse ga potrebujemo.

Kaj je web hosting?

Gostovanje spletne strani nujno potrebujemo, če želimo operirati s svojo spletno stranjo. To nam lahko nudi ponudnik internetnih storitev ali pa druga podjetja, ki se s tem izključno ukvarjajo. Takih podjetij poznamo veliko in vsako nudi svoje unikatne strežnike.

Pri web hostingu zakupimo del strežnika, ki ga bomo uporabljali za poganjanje naše spletne strani in domene povezane z njo. Stroški zakupa strežnika za osnovne namene je zanemarljiv. Osnovno gostovanje lahko uporabljamo za:

  • Manjše spletne trgovine
  • Osebne projekte
  • Forume
 • Druge poslovne namene manjše velikosti

Različni načini gostovanja

Poznamo različne strežnike, ki nam jih web hosting nudi. Vsi delujejo na podoben način, vendar se razlikujejo v razpoložljivi moči in sposobnosti urejanja naših nastavitev. Tako poznamo različna gostovanja, ki so:

 • Deljeno

Tukaj se več spletnih strani nahaja na istem strežniku. Primerno je za manjše trgovine in projekte, ki ne zahtevajo veliko pasovne širine.

 • Namensko

Mišljeno je za velika podjetja, ki potrebujejo največjo hitrost brez omejitev.

 • Virtualno

VPS ali virtualen način gostovanja nam omogoča, da si strežnik popolnoma prilagodimo našim potrebam.

 • V oblaku

To je najnovejši način gostovanja spletnih strani, saj omogoča, da se naša spletna stran nahaja na več strežnikih, ki skupaj delujejo, da zadovoljijo ogromno potrebo po pasovni širini.

Kater strežnik je primeren zame?

Posamezniki in podjetja morajo razmisliti preden se odločijo za najboljšo možnost. Naša potreba po web hostingu je lahko različna. Odvisno je od naše potrebe po prostoru in pričakovanega obiska. Če bomo na strežniku imeli veliko obremenitev, ker ga uporabljamo za direktne prenose velikih datotek, pretakanje videa ter ostale zahtevne naloge, potrebujemo močnejši strežnik. Tega lahko dobimo z namenskim gostovanje ali gostovanjem v oblaku. Za ostale, manj zahtevne potrebe pa vedno zadošča deljeno gostovanje. Najbolj pogosto pa se majhna podjetja odločijo za VPS gostovanje, saj ima vse potrebno, da si prilagodimo strežnik po svojih željah.

Izdelava spletnih strani – Novo mesto. Unikatna in kakovostno izdelana spletna stran z bogatimi vsebinami lahko bistveno poveča obiskanost in vidnost vašega podjetja. Preberite več …

Orodje za čiščenje diska vam pomaga, da sprostite prostor na trdem disku in tako povečate hitrost delovanja svojega računalnika. Preberi več …

Športne kamere. Če izbiraš športno kamero za snemanje podvodnih aktivnosti, športnih akcijskih podvigov ali morda za namestitev na avtomobil, se verjetno srečuješ s težavami pri odločanju med vsemi različnimi modeli, ki so na voljo na trgu foto opreme.