Kaj pomeni web hosting?

hosting internetnih strani

Za web hosting oziroma za hosting internetnih strani ste najverjetneje že slišali. To je pravzaprav angleški izraz za spletno gostovanje oziroma za gostovanje spletnih strani. A ne glede na poimenovanje, gre v resnici za eno in isto stvar.

Web hosting ali hosting internetnih strani ali spletno gostovanje je torej najem strežniškega prostora pri ponudniku gostovanja. Kljub temu da bi lahko imeli strežnik, ki je nenehno povezan s spletom, kar doma, pa takšna izbira v večini primerov seveda ni najbolj primerna oziroma optimalna. Strežniki dobrega ponudnika imajo namreč v primerjavi z gostovanjem doma številne prednosti. Navadno gre za nadvse zmogljive strežnike. Povezava z internetom je vrhunska, ker kakovostni ponudniki odlično poskrbijo za neposreden priklop na samo hrbtišče omrežja. Prav tako ne moremo mimo podpore, ki je pri spletnem gostovanju še toliko pomembnejša.

Različni paketi gostovanja spletnih strani

Na voljo so najrazličnejši paketi za hosting internetnih strani. Daleč najpogostejša vrsta je tako imenovano deljeno spletno gostovanje. V tem primeru si strežniški prostor med seboj deli večje število uporabnikov. Prostor celotnega strežnika je torej razdeljen na veliko število različnih delov oziroma paketov. Enako velja za vse zmogljivosti, ki naj bi pripadale posamezni stranki oziroma naročniku. Ponudnik seveda nato glede na izbor naročnika nastavi določene omejitve. S tem poskrbi, da ne moti delovanja gostovanja drugih uporabnikov.

Ponudnik za hosting internetnih strani
Ponudnik hostinga internetnih strani glede na izbor naročnika nastavi določene omejitve in s tem poskrbi, da ne moti delovanja gostovanja drugih uporabnikov.

Hosting spletnih strani je torej razdeljen v najrazličnejše pakete. Ključne karakteristike so število domen, prostor na strežniku, mesečni prenos podatkov, število e-poštnih predalov ter drugo.

Izbira primernega paketa za spletni hosting

Spletno gostovanje je storitev, kjer morate pred naročanjem točno definirati, kaj boste v dani situaciji potrebovali. Med drugim se je treba na primer vprašati, ali boste web hosting potrebovali zgolj za eno spletno stran ali več.

Če se na omenjene karakteristike ne spoznate ravno najbolje, potem je lahko izbira primernega paketa za hosting spletnih strani težava. V takšnem primeru se je najbolje obrniti kar na podporno službo ponudnika, ki ste si ga izbrali. Tako boste najhitreje izvedeli, katera rešitev je v konkretni situaciji najboljša za vas in zakaj.

Kaj je hosting internetnih strani in kako deluje? (Razlaga popolne začetnike)

Ko se boste odločali za web hosting, je ključno še to, da ne smete gledati zgolj na ceno. Včasih vam lahko samo nekaj dodatnih evrov lahko prinese precej bolj zanesljiv pa tudi bistveno bolj odzivni strežnik.