Kaj predstavljajo amortizerji za avto?

amortizerji za avto

Udobje je zagotovo eden izmed osnovnih pogojev, ki ga – poleg varnosti – želimo zagotoviti med vožnjo z avtomobilom. Kvaliteta vožnje ni pogojena zgolj z izkušnjami voznika in terenom, po katerem vozimo, ampak tudi s kvaliteto samega vozila. Pri preprečevanju neprijetnih tresljajev ter posledično zagotavljanju udobne in varne vožnje imajo ključno vlogo blažilci oziroma amortizerji za avto

Amortizerji za avto poskrbijo za blaženje udarcev, ki nastanejo kot posledica stika vozila s cesto. Skrbijo torej za stabilnost vozila, voznik pa ima prav zaradi tega večji nadzor nad avtomobilom in samo vožnjo. Kot pri vsakem avtomobilskem delu, lahko tudi pri blažilcih pride do obrabe – nujno je, da takrat ustrezno ukrepamo.

Vloga amortizerjev za avto

Ko vozimo, na cestišču večkrat naletimo na določene neprijetnosti, ki vplivajo na samo vožnjo; lahko gre za neraven, makadamski teren, luknje ali pa grbine oziroma druge nepravilnosti. Vse to vpliva tudi na vse udeležence v prometu; amortizerji za avto imajo v takšnih situacijah ključno vlogo – poskrbijo namreč, da med vožnjo ne čutimo vsega, saj uspešno blažijo trenja, sunke in udarce.

Kaj so amortizerji za avto i kako delujejo si poglejte v tem videu.

Amortizerji oziroma blažilniki poskrbijo za to, da vozilo ostane stabilno, vožnja pa varna. Vozilo in potnike ščitijo pred tresljaji, ki nastanejo kot posledica trenja med pnevmatikami ter cestiščem. Avtomobilska guma se ob stiku z ovirami, ki so na neravnem terenu, odbije od podlage, posledično pa vozilo občuti tresljaj – če ne bi bilo amortizerjev za avto, bi takšna sila lahko poškodovala tako vozilo kot potnike. 

Menjava amortizerjev za avto

Tudi amortizerji za avto se lahko sčasoma obrabijo in posledično ne opravljajo več svoje vloge. Potrebno je biti pozoren na obnašanje vozila med vožnjo – sploh, kadar zavijamo oziroma v situacijah, ko se avto nagiba v levo ali pa v desno. Če opazimo, da je v teh situacijah vedenje vozila drugačno, je velika verjetnost, da bo potrebno amortizerje za avto zamenjati. 

amortizerji za avto oz. blažilniki
Amortizerji spadajo med avtomobilske komponente z daljšo življenjsko dobo in funkcionalnostjo. Večina jih deluje štiri do pet let. Če pa so razmere na cestah ugodne, se lahko življenjska doba podaljša tudi do 10 let.

Sile, ki nastajajo med vožnjo, so lahko zelo močne, in v primeru, da amortizerji ne opravljajo več svoje vloge, lahko to vpliva tudi na podvozje ter pride do okvare posameznih delov vozila. Prav tako bo vožnja zaradi obrabljenih amortizerjev manj udobna. Z menjavo blažilnikov oziroma amortizerjev torej ne smemo odlašati.