Primerna skrb za avtomobilski akumulator

Velikim izmed nas se je že zgodilo, da nam avtomobil ni hotel prižgati. To se lahko zgodi iz mnogih razlogov, vendar daleč najbolj pogost so akumulatorju. S tem mislimo tisto veliko baterijo v našem avtu, ki je zadolžena za zagon motorja in poganjanje vseh električnih naprav, ko motor ne deluje. Če se nam je to že zgodilo, potem so nas avtomobilski akumulatorji rešili, saj smo potrebovali novega, da je naš avto spet začel delovati. Poglejmo si skupaj kako preprečimo težave z akumulatorji v prihodnosti in kako jih primerno vzdržujemo.

Primerna skrb za naš avtomobil

Aktivno pregledovanje našega avtomobila nas lahko reši veliko težav. Če redno pregledujemo naš motor, lahko hitro zaznamo težave, ki bi jih lahko imeli z akumulatorji ali drugimi deli motorja. Tako lahko predhodno del zamenjamo ali opozorimo našega mehanika na morebitne težave.

Avtomobilski akumulatorji so vedno bolj zanesljivi, vendar jih je še vedno dobro preveriti za optimalno delovanje. To storimo v primerih, ko:

  • So akumulatorji starejši od dveh let
  • Če se vozimo veliko v toplih razmerah
  • Če imamo v vozilu veliko elektronike

Preberite si še naslednji članek: Različne vrste avtomobilskih ključavnic

Velikokrat spregledan del vsakega jeklenega konjička pa je avtomobilska ključavnica. Ta je namenjena varovanju vozila pred tatvino, kot tudi preprečevanju odpiranja vrat med vožnjo.

Velikost in moč za naše vozilo

Ko bomo izbirali med novimi akumulatorji, bomo hitro opazili, da jih lahko dobimo v različnih velikostih. Poleg tega si niso vsi enaki po moči, saj so nekateri veliko močnejši od drugih in obratno. Prepričajmo se, da kupimo primerno velikost ter, da je naš nov akumulator enako močan ali močnejši od tega, ki ga bomo zamenjali. Informacije najhitreje zasledimo v priročniku za avto.

Pomembno je tudi, da upoštevamo sledeče dejavnike:

  • Kratke vožnje

Za kratke vožnje priporočamo, da izbiramo med akumulatorji, ki so močnejši. To je zato, ker ga na krajših vožnjah ne bomo vedno mogli do konca napolniti.

  • Vožnja v mrzlih razmerah

Enako velja za vožnjo v bolj ekstremnih razmerah. Tukaj so posebej vlaga in nizke temperature v pomenu, saj morajo biti akumulatorju močnejši, da uspešno vzdržujejo svojo moč.

Akumulatorji so lahko različne vrste

Poznamo dva glavna tipa akumulatorjev. Najbolj znana vrsta je tista, ki uporablja svinčeno kislino. Te so najbolj pogosti v modernih avtomobilih, saj imajo dolgo življenjsko dobo ter so ugodni ceni.

Druga vrsta pa so AGM oziroma (Absorbed Glass Mat) akumulatorji, ki so mišljeni za pogosto polnjenje in praznjenje. So idealna izbira, če vozila ne uporabljamo dolgo ali, če bi radi imeli akumulator za daljše obdobje. Slabost je pa ta, da so dosti dražji od navadnih svinčenih različic.