Kaj so amortizerji in kdaj je potrebna njihova zamenjava?

avto amortizer

Amortizerji so avtomobilski sistemi ublaževanja. Najdemo jih tudi pod izrazom blažilci oziroma hidravlične naprave, ki so zasnovane za absorpcijo ter blaženje udarnih impulzov. Kinetično energijo udarca pretvarjajo v drugo vrsto energije, navadno v toplotno. V vozilih amortizerji zmanjšujejo učinek vožnje po neravnem terenu. Spreminjajo torej del energije z vzmeti v vročino. Slednje pa izboljša kakovost same vožnje pa tudi upravljanja vozila.

Avtomobilski sistemi ublaževanja torej služijo omejevanju prekomernega gibanja vzmetenja. Njihov ključni ter edini cilj oziroma namen je blaženje nihanja vzmeti. Amortizer sam po sebi ne blaži udarcev koles, temveč je to naloga vzmeti. Ta se zaradi fizične energije skrči, nato pa shranjeno energijo sprošča tako, da se lahko postopoma ponovno vrne v svoj prvotni položaj.

Namestitev amortizerjev za avto

Avtomobilski amortizerji se nameščajo znotraj vzmeti. Najdemo jih lahko na zadnjih ter sprednjih kolesih – na vsakem kolesu po enega. Znotraj blažilnika se nahaja bat, ki se premika po cevi. Slednja je napolnjena z oljem. Ko vozimo po neravnih cestah, prihaja do premikanja bata, posledično tudi do potiskanja olja skozi njegove ventile. Zgodi se upor, ki nihanje vzmeti ustavi ter na takšen način preprečuje izgubo nadzora nad avtomobilom zaradi poskakovanja.

Avto amortizerji zmanjšujejo učinek vožnje po neravnem terenu.
Avto amortizerji se nameščajo znotraj vzmeti in zmanjšujejo učinek vožnje po neravnem terenu.

Amortizerji za avto so lahko različnih tipov. Med najpogostejšimi so enocevni, dvocevni, enocevni, ki so napolnjeni s plinom, ter blažilniki z zunanjim rezervoarjem.

Življenjska doba in menjava avto amortizerja

Življenjska doba blažilnika za avto je nekaj let oziroma približno 150 000 kilometrov. Seveda je ta lahko precej krajša, zlasti v primeru pogoste vožnje po neravnih ali pa slabih cestah. Strokovnjaki zato priporočajo menjavo avto amortizerja na vsakih 80 000 kilometrov.

Če blažilnik ne deluje, lahko to povzroči neudobno vožnjo, prav tako tudi zelo slabo dinamiko vozila, vpliva na njegovo vodljivost in zmanjšuje reakcijo vzmetenja. Vse omenjeno je za vožnjo lahko precej nevarno. Če opazite težave z blažilnikom, ne odlašajte s strokovnim pregledom in potrebno zamenjavo.

Kako HITRO in enostavno zamenjati avto amortizerje

Da je nekaj narobe z amortizerji, lahko kaže več znakov. Vaše vozilo se na primer občasno sunkoviteje obrača ter je nestabilno, lahko včasih zavije v levo ali desno ali pa se pnevmatike obrabljajo neenakomerno ali veliko hitreje kot prej.