Čiščenje tlakovcev je lahko zahtevno opravilo

Čiščenje fug tlakovcev je lahko težavno, vendar lahko z upoštevanjem naslednjih nasvetov poskrbite, da bo vaša terasa ali dovozna pot videti kar najbolje. Tlačno pranje je najučinkovitejši način za čiščenje tlakovcev, lahko pa uporabite tudi trdo krtačo, vrtno cev ali čistilno raztopino. Po čiščenju območje obvezno sperite s čisto vodo. Z rednim čiščenjem bodo vaši tlakovci dolga leta videti kot novi!

V fugah med tlakovci lahko zraste rastlinje, zato je pomembno, da jih skrbno očistite in ponovno natrosite kremenčev pesek.

Čiščenje tlakovcev je lahko zahtevno opravilo, vendar je pomembno, da vaša terasa ali dovozna pot ostane v najlepšem stanju. Tukaj je nekaj nasvetov za čiščenje tlakovcev:

 • Uporabite lahko tlačni čistilnik. Tlačni čistilnik je najboljši način za odstranjevanje umazanije s tlakovcev. Ne pozabite uporabiti nizkega tlaka, da ne poškodujete kamna.
 • Uporaba trde krtače. Če nimate tlačnega čistilca, lahko umazanijo s tlakovcev odstranite s trdo krtačo. Obvezno nato območje sperite s čisto vodo.
 • Uporabite lahko vrtno cev. Če želite odstraniti le prah in blato, lahko z vrtno cevjo sperite območje.
 • Uporabite lahko čistilno raztopino. Če imate opravka z močnejšimi madeži, lahko iz vode in kisa pripravite čistilno raztopino. Raztopino nanesite na umazano območje in drgnite s krtačo. Nato območje sperite s čisto vodo.

Vaša terasa ali dovozna pot bo videti najbolje, če boste zanjo skrbeli in jo redno čistili. Z upoštevanjem teh nasvetov lahko ohranite videz tlakovcev kot novih še vrsto let!

Če imate na prostem tlakovce, veste, da se lahko sčasoma umažejo. Vendar pa morda ne želite porabiti časa in truda za njihovo ročno čiščenje. Visokotlačni čistilnik je odličen način za hitro in enostavno čiščenje tlakovcev. Tukaj je opisano, kako to storiti:

 1. Prepričajte se, da imate pravo opremo. Potrebujete visokotlačni čistilnik z nastavkom za detergente.
 2. Opremo nastavite v skladu z navodili proizvajalca.
 3. Začnite prati tlakovce od enega konca proti drugemu, z gibanjem naprej in nazaj. Poskrbite, da se vsak poteg prekriva, da ne izpustite nobenega mesta.
 4. Po končanem delu območje temeljito sperite s čisto vodo.
 5. Pred ponovno uporabo pustite, da se tlakovci popolnoma posušijo.

S to preprosto metodo lahko tlakovce ohranite kot nove vse leto!

Uporaba betonskih tlakovcev za urejanje krajine ali gradbeni projekt ima številne prednosti. Tukaj jih je le nekaj:

 1. Tlakovci so zelo trpežni in dolgotrajni. Odporni so na velik promet in ekstremne vremenske razmere, zato so idealni za dovozne poti, pešpoti in druga območja z veliko obremenitvijo.
 2. Tlakovci so nezahtevni za vzdrževanje. Ne potrebujejo rednega čiščenja kot drugi materiali, zato lahko na svoji terasi ali sprehajalni poti z minimalnim naporom uživate dolga leta.
 3. Tlakovci so na voljo v različnih barvah, oblikah in velikostih, zato lahko ustvarite edinstven videz svojega doma ali podjetja.
 4. Tlakovci so enostavni za vgradnjo. To lahko storite sami ali najamete strokovnjaka, vendar je postopek razmeroma hiter in enostaven.
 5. Tlakovci so okolju prijazni. Izdelani so iz naravnih materialov in jih je mogoče po koncu življenjskega cikla reciklirati.

Če iščete lep in trpežen material za naslednji projekt urejanja krajine ali gradnje, razmislite o betonskih tlakovcih. Z vsemi svojimi prednostmi bodo zagotovo izpolnili vaše potrebe in presegli vaša pričakovanja.

Eno najpogostejših vprašanj, ki jih dobivamo, je, zakaj na tlakovcih rastejo alge ali bakterije. Za to obstaja nekaj različnih razlogov, zato si oglejmo vsakega od njih po vrsti. Prvi razlog je, da ti organizmi za preživetje potrebujejo hrano in vodo, tlakovci pa lahko zagotovijo oboje. Alge in bakterije lahko živijo od hranil v deževnici in umazaniji, ki se zadržujejo na površini tlakovcev. Zato jih pogosto vidite rasti na območjih, kjer je veliko prometa, kot so pločniki ali terase. Drugi razlog je, da ti organizmi za preživetje potrebujejo toploto. Tlakovci lahko absorbirajo toploto iz sonca in ga nato oddajajo nazaj, zato so odlično okolje za uspevanje teh organizmov. Tretji razlog je, da so nekateri tlakovci bolj porozni kot drugi. To pomeni, da lažje vpijajo vodo, kar zagotavlja odlične pogoje za rast alg in bakterij.

Na koncu velja omeniti, da niso vse alge in bakterije slabe. Pravzaprav lahko nekatere vrste bakterij dejansko pomagajo pri razgradnji organskih snovi, kot so listi ali vejice. To je lahko koristno za vaše tlakovce, saj jih pomaga ohranjati čiste in brez nakopičenih snovi.

To je le nekaj razlogov, zakaj se na vaših tlakovcih razvijajo alge in bakterije. Če ste zaskrbljeni zaradi rasti teh organizmov, se vedno posvetujte s strokovnjakom. Ti vam bodo lahko svetovali, kako najbolje ukrepati.