Kako škodljive so lahko pasje bolhe?

Pasje bolhe

Če ste lastnik psa, se verjetno srečujete tudi s kakšno nadlogo, kot so denimo bolhe. V primeru da niste povsem prepričani, ali ima vaš hišni ljubljenček bolhe, ste lahko pozorni na tipične znake, ki kažejo na to. To so na primer neobičajno praskanje psa, stresanje z glavo, lizanje, žvečenje, nemirnost.

Seveda pasje bolhe lahko pičijo tudi vas in ne zgolj živali. Po ugrizu pa boste na svoji koži opazili rdečo, zelo srbečo izboklinico. Pasjo bolho lahko najdete tudi na sebi.

Pes ima že dlje časa bolhe

V primeru da ima vaš pes bolhe že dlje časa, pa ne boste opazili samo omenjenih znakov, temveč bo imela žival tudi blede dlesni. Bolhe namreč pijejo kri in na takšen način lahko povzročajo slabokrvnost. Pasje bolhe povzročajo tudi povečano izpadanje dlak – zaradi lizanja in praskanja živali.

V tem primeru je še toliko pomembneje, da psa res temeljito pregledate. Pri tem uporabite poseben glavnik za bolhe, ki ga lahko kupite v trgovini za male živali. Dlako psa odmaknite tako, da lahko vidite njegovo kožo. Dobro preglejte njegov predel okoli ušes, preglejte tudi sama ušesa, pazduhe, dimlje in zadnji del okoli repa. Bolhe pri psu se namreč najraje zadržujejo ravno v teh predelih.

4 načini, kako preveriti, ali ima vaš pes bolhe

Če vam uspe najti pasjo bolho, jo takoj zdrobite. Bolhe ni tako lahko streti, kot morda mislite. Obenem pozornost namenite tudi malim rdečim ugrizninam na koži. Tudi tu se najraje bolhe zadržujejo.

Zaščita psa pred bolhami

Vedite, da pasje bolhe ves čas življenja ne preživijo zgolj na živali. Skačejo namreč naokoli in ko potrebujejo hrano, skočijo na svojega gostitelja. Posledično je redna zaščita tako zelo pomembna.

Psa lahko skopate, saj se boste na takšen način znebili bolh, ki so trenutno na njem. A še preden kosmatinca daste v banjo, mu je treba na vrat nanesti debelo plast razpenjenega šampona. Ta mora segati do njegovih ušes, a bodite previdni, da šampon ne bo šel v ušesa.

Pasje bolhe ves čas življenja ne preživijo na psu
Psa skopajte, saj se boste na takšen način znebili pasjih bolh, ki so trenutno na njem.

Za pasje bolhe lahko uporabite tudi mešanico nežnega repelenta za vsakdanjo uporabo. Pripravite ga lahko kar sami, za to pa potrebujete jabolčni kos, limono, vejici svežega rožmarina, vejico žajblja in liter filtrirane vode.