Tiramisu in drugo kavno pecivo

S svojim omamnim vonjem in izrazitim okusom je kava že davno tega osvojila svet. Danes je kava najpogostejša drobna razvada, ki je razširjena po celem svetu. Načini priprave se razlikujejo od kraja do kraja, s kavo pa lahko popestrimo tudi drobne slaščice in peciva. Kavni okus je zelo specifičen, zato nekaterim ljudem ni najbolj po godu. Spet drugi pa kavo naravnost obožujemo in veliko je ljudi, ki jim je kava prva stvar, ki jo zaužijejo zjutraj.

Kavna peciva

Peciva z okusom kave so najbolj primerna ravno za streženje ob kavi (ali čaju). Na grobo lahko ločimo dva načina pridobivanja kavnega okusa. Najbolj enostaven način je namakanje biskvita ali druge penaste mase s sveže kuhano kavo. Na tak način dobimo tiramisu, kavne torte in podobne sladice. Za kavne nadeve, prelive in težke kreme pa je potrebno prilagoditi postopek.

Vse mastne kreme in nadevi vsebujejo vodno in maščobno komponento. Kuhana kava je sestavljena le iz vodnega dela, zato jo težko dodamo kremi, ki ima že izgotovljeno strukturo. Povezavo vodnega in maščobnega dela omogočajo emulgatorji. Najbolj znan je lecitin, ki ga lahko pridobimo iz soje in umetno dodamo kremi, nahaja pa se tudi v jajčnem rumenjaku. Zato se rumenjake zelo pogosto uporablja pri pripravi tovrstnih krem.

Priprava kreme s kavnim okusom zato zahteva kar nekaj previdnosti. Najbolj pomembno je, da v primeru dodatka kuhane kave uporabimo zelo močno koncentrirano kavo in ne pretiravamo s količino. Bližnjica, ki jo ubere veliko receptov, pa je uporaba instant kave. Slednja je v bistvu brezvodni kavni koncentrat, ki je brez netopnih delcev. Zato je uporaba instant kave zelo enostavna in jo lahko zamešamo v skoraj vse kreme, brez da bi pokvarila strukturo izdelka. S količino seveda ne smemo pretiravati; instant kava je zelo močna in za kavni okus je ne potrebujemo veliko.

Pri kavnih tortah in pecivih z drugačnimi nadevi pa lahko kavo uporabimo kot sredstvo za namakanje biskvita. Tako bo biskvit pridobil sočen in blago grenak okus, ki se izvrstno poda h sladkim vaniljevim ali smetanovim aromam. Kavi za namakanje biskvita lahko dodamo kanček ruma in mleka, ki bo še nekoliko obogatilo pecivo. Tudi k nekaterim sadnim kremam se kavni okus zelo dobro prileže, vendar je potrebno biti previden in poskusiti različne kombinacije, še preden se odločimo za svojo. Najbolje je, da se držimo recepta, in uspeh ne bo izostal.

Kavni tiramisu

Najbolj znana kavna sladica, tiramisu, spada med klasične kavne sladice in je razširjen po vsem svetu, saj ga je mogoče pripraviti na sto in en način. Tiramisu je pecivo, ki ima eno ali dve plasti biskvita, namočenega s kavo. Med plastmi in na vrhu pa je maskarponejeva krema, ki ima svež, rahlo kiselkast okus. Značilna dekoracija tiramisuja je tanek posip iz kakava v prahu.