Kaj morate vedeti pri izbiri otroške pisalne mize?

Za otroke, ki začnejo hoditi v osnovno šolo, je izbira ustrezne pisalne mize in stola precej pomembna. Otroci danes sedijo tudi po deset ur na dan, čeprav se človeško telo ne more v celoti prilagoditi tako sedečemu življenjskemu slogu. Pri tem so otroci še posebej dovzetni za zdravstvene posledice, ki jih prinaša dolgotrajno sedenje v napačnem položaju.

Prav zato je v obdobju rasti potrebno izbrati takšno pohištvo v otroški sobi, ki se bo prilagajalo telesnim potrebam otrok. Pri tem je ustrezen položaj sedenja pomemben za pravilen razvoj telesa. Pisalna miza s stolom mora otrokom omogočati, da ne sedijo ukrivljeni, noge jim ne smejo viseti v zraku, prav tako pa mora biti pod pohištvom dovolj prostora za noge.

Izbira ustrezne delovne površine v otroški sobi

Delovna površina mora biti izdelana tako, da ima vsaj 60 centimetrov v višino in 120 centimetrov v širino. Kadar kupujemo otroško pohištvo se je najbolje ravnati po višini otroka. To pravilo pri izbiri pohištva v otroški sobi velja tudi pri izbiri ustreznega stola, visečih in talnih regalov, postelje ali pograda in omar. Pri tem Akron pohištvo po meri nudi celovite rešitve opremljanja, izdelave in montaže, kjer se tudi pisalna miza povsem prilagodi potrebam otroka, meram v prostoru in celotnemu stilu otroške sobe.

Pri delovnem pultu pa velja, da naj bo tako visok, da bodo oči otroka oddaljene za približno 30 centimetrov. Delovna površina naj bo izdelana tako, da otroku med pisanjem in drugimi opravili nudi dober položaj telesa. Optimalna višina delovne površine se z rastjo otroka spreminja, zato je dobro izbrati takšno ogrodje, ki ga je v nogah mogoče višinsko prilagoditi.

Izbira ustreznega delovnega stola v otroški sobi

Izbira ustrezne delovne površine ne bi bila dovolj, če ne bi pri tem izbrali tudi ustreznega stola. Otroški stol mora imeti vzvod za hrbet in ustrezno prilagoditev po višini. Priporočljivo je, da ima stol tudi koleščka in možnost nastavitve višine in globine sedeža, da se lahko prilagodi višini pisalne mize, kjer otroku roke počivajo pod pravim kotom. Delovni stol bi moral biti izdelan tudi tako, da bi omogočal občasno nagibanje in premikanje položaja telesa, saj je čezmerno zadrževanja telesa v enakem položaju škodljivo.