Okrasitev otroške sobe s stenskimi nalepkami

Okrasitev in urejanje prostora, kjer bo naš malček preživel večino svojega časa, je zabavno in vznemirljivo početje. V prostor lahko namestimo lep gugalnik, naslonjač, pisano preprogo in plišaste medvedke. Na stene pa lahko nalepimo posebne nalepke, ki bodo otroški sobi dodale pridih igrivosti. Pri tem lahko izbiramo med različnimi motivi, kot so na primer pravljična drevesa, priljubljeni risani junaki in prikupne domače živali.

Pri urejanju malčkovega bivalnega prostora je potrebno zagotoviti, da je okolje toplo, varno in hkrati ugodno za spodbujanje otrokovega razvoja. Prostor mora biti udoben in vsebovati mora elemente, kateri spodbujajo otrokovo učenje. Pri tem so stenske etikete z motivi zemljevidov, številk in planetov odlična izbira za spodbujanje malčkove domišljije, logičnega mišljenja in kognitivnih funkcij.

Stenske etikete spodbujajo malčkovo igrivost in učenje

Elementi v malčkovem bivalnem prostoru naj spodbujajo igrivost in ročne spretnosti. Gumijasta podloga malčku omogoča varno igro, saj je otrok zaščiten pred poškodbami ob nenadnih padcih. V prostor lahko namestimo tudi manjše ogledalo v višini malčkovih oči, da bo lahko videl svoj obraz in svoje telo. Vsi predmeti v prostoru morajo biti postavljeni na takšni višini, da jih bo otrok lahko dosegel. Kupimo lahko tudi regale in predalnike, katere je enostavno odpreti, a so hkrati precej nizki, da jih bo otrok lahko dosegel.

V primeru, da določene igrače ali učne pripomočke odložimo na visok predalnik, tedaj jih malček ne bo mogel doseči. Knjige in igrače zatorej morajo biti na policah v višini otrokovih oči ali pa v košari, v katero otrok še lažje seže. Tudi nalepke za otroško sobo morajo biti nalepljene v višini malčkovih oči, saj jih bo tako lažje opazoval in se iz njih učil, še posebej, če so na etiketah spisane črke, številke ali besede.

Postavitev stenskih etiket v organizirani in pospravljeni sobi  


Starši naj bivalni prostor ustrezno organizirajo s tem, ko stvari postavijo na svoje mesto. Pri tem je potrebno razmisliti, katere igrače otrok najraje in najpogosteje uporablja, katere knjige najraje bere in katere obleke najraje nosi. Tako bomo lahko te predmete in dodatke razvrstili na ustrezna mesta. Nalepke za otroško sobo pa je najbolje nalepiti na tiste stene, ki so prazne oziroma pred njimi ne stojijo drugi predmeti, predalniki ali omare. Stenske etikete lahko kupimo v različnih velikostih, zato poprej izmerimo višino in širino praznega stenskega dela, kamor jih bomo kasneje namestili. Organiziran in pospravljen prostor pa bo otroku pomagal pri razvijanju občutka za organizacijo in razumevanju truda in časa, ki ga je vložil v neko nalogo.