Zakaj so lesene igrače boljše od plastičnih

Lesene igrače za urjenje motorike

Nekateri menijo, da so lesene igrače v primerjavi s tistimi, ki so plod moderne tehnologije, zastarele. V resnici pa so igrače iz lesa veliko boljše v primerjavi s plastičnimi. So boljše za okolje, veliko varnejše za igro in ne nazadnje stanejo precej manj denarja. A to so le trije razlogi, zakaj so boljše od plastičnih. Seveda je prednosti še veliko več.

Lesene igrače se ustvarjajo v povsem etičnih delovnih pogojih, so izjemno estetsko oblikovane, njihova življenjska doba je daljša, izboljšujejo zgodnje izobraževanje pri otrocih, spodbujajo ustvarjalnejšo igro pa tudi veščine timskega dela.

Igrače iz lesa za večjo varnost otrok in okolja

Ko kupujete igračo za katerega koli otroka, se najprej vprašate, ali je izbrana igrača dovolj varna. Majhni odstranljivi deli so za otroka lahko izjemno nevarni. Če se igrača na primer zlomi, lahko oster del plastike povzroči precej veliko poškodbo. Lesne igrače pa so v celoti izdelane tako, da le redko vsebujejo koščke, ki bi jih otrok lahko zlomil; celo odrasel človek bi jih zlomil le s težavo. Na splošno velja, da so torej igrače iz lesa veliko varnejše, še posebej za vse malčke, ki še niso dopolnili pet let.

Lesene igrače - glasbila
Lesena glasbila so tudi zelo popularne in poučne lesene igrače

V Veliki Britaniji vsako leto proizvedejo okoli 5 milijonov ton odpadkov iz plastike. Precejšen delež predstavljajo tudi zdrobljeni plastični materiali, ki so sestavljali igrače. Z nakupom lesene igrače pa poskrbite za zmanjšanje količine odpadkov, saj so obstojnejše in trajnejše.

Igrače iz lesa izboljšujejo sposobnosti reševanja problemov

Čeprav plastične igrače otrokom ponujajo najrazličnejše privlačne zvočne učinke, utripajoče lučke ter podobno, raziskave potrjujejo, da lahko lesene igrače dejansko precej bolje izboljšajo številčno, literarno in prostorsko zavest, ne nazadnje tudi sposobnost reševanja problemov.

Igrače iz lesa so namreč zasnovane v obliki ugank ter gradnikov, kjer morajo malčki graditi vzorce. Slednje pa jih spodbuja, da vsakič ustvarijo kaj novega. Že samo zlaganje lesenih blokov enega na drugega lahko otroku učinkovito pomaga pri razvijanju njegovih motoričnih spretnosti

Igrače za spodbujanje ustvarjalne igre

Lesene igrače otrokom pomagajo tudi pri njihovih izobraževalnih veščinah. Prav tako odlično pomagajo pri sprožitvi njihovega ustvarjalnega razmišljanja ter igralnih navad. Ko se igrajo z lesenim konjem, si na primer predstavljajo, da galopirajo po gozdu. Preprosto zasnovani leseni izdelki malčkom torej pomagajo spodbujati domišljijo in razmišljati izven okvirjev vsakdanjega.