Dodatni stroški pri nakupu nepremičnine na Hrvaškem

Pri nakupu nepremičnine Istra ob morju in drugje na Hrvaškem, poleg osnovne cene, ki jo določi prodajalec, morate upoštevati še dodatne stroške, ki jih je potrebno poravnati ob nakupu. Ti stroški se običajno gibljejo med 5 in 8 % celotne vrednosti nepremičnine in so odvisni od različnih dejavnikov. Eden izmed glavnih dodatnih stroškov je davek na promet nepremičnin, razen če kupujete novogradnjo. Davek je neizogiben za večino nepremičnin in predstavlja pomemben strošek, ki ga morate upoštevati pri finančnem načrtovanju nakupa.

Ko kupujete stanovanje ali hišo na Hrvaškem, morate običajno plačati agencijsko provizijo.

Stroški nepremičninskega posrednika

Večina kupcev, zlasti tisti, ki ne živijo na Hrvaškem, se odloči za storitve nepremičninskega agenta. Provizija za posredovanje znaša 3 % vrednosti nepremičnine, na kar se obračuna še DDV. Ta strošek se lahko izkaže za nujnega, saj agenti pomagajo pri iskanju prave nepremičnine in razumevanju lokalnega trga.

Pravni stroški

Za pregled in preverjanje pravne dokumentacije je priporočljivo najeti odvetnika ali notarja. Odvetniki za svoje storitve običajno zaračunajo približno 1 % vrednosti nepremičnine, plus DDV. Notarske storitve so manj obsežne in posledično cenejše, saj notarji na Hrvaškem pogosto overjajo le podpise in ne celotne pogodbe. Za podrobnejše informacije o posameznih stroških, ki nastanejo pri nakupu ali prodaji nepremičnine na Hrvaškem, se posvetujte z lokalnimi strokovnjaki ali nepremičninskimi agenti, ki vam lahko pomagajo razumeti vse stroške in pravne zahteve.

Davek na promet nepremičnin na Hrvaškem

Pri nakupu nepremičnine na Hrvaškem je kupec dolžan plačati davek na promet z nepremičninami, ki znaša 3 %. Ta davek se obračuna ne glede na to, ali je kupec hrvaški ali tuji državljan. Postopek prijave kupoprodaje na davčni urad izvede notar ob overitvi kupoprodajne pogodbe, tako da kupcu ni potrebno samemu opravljati prijave.

Po overitvi kupoprodajne pogodbe davčna uprava kupcu pošlje Sklep o določitvi davka na promet nepremičnin na njegov domači naslov. Ta sklep vključuje natančen znesek davka in podatke za plačilo. Običajno kupec prejme ta sklep v roku 15 do 30 dni od dneva overitve pogodbe, davek pa mora biti plačan v 15 dneh od prejema sklepa.

Posebni primeri z DDV

Če nepremičnino prodaja podjetje ali redkeje fizična oseba, ki je zavezana za DDV, se namesto davka na promet nepremičnin obračuna DDV. V tem primeru je DDV, ki znaša 25 %, že vključen v kupnino, zato se 3 % davek na promet nepremičnin ne obračuna. Če kupec kupuje nepremičnino za komercialne namene, na primer za turistični najem, je možno izvesti povračilo plačanega DDV. Pri nakupu stanovanja ali hiše na Hrvaškem je običajna agencijska provizija 3 % + DDV. Ta provizija se določi v pogodbi z nepremičninsko agencijo, ki se sklene ob ogledu nepremičnine. Kupec se s podpisom pogodbe zaveže, da bo agenciji plačal provizijo v primeru uspešnega nakupa. Če kupec nepremičnine ne kupi, provizije ni dolžan plačati.

Odvetniški stroški

Storitve odvetnika pri nakupu nepremičnine na Hrvaškem običajno znašajo 1 % + DDV, vendar se lahko ta znesek razlikuje glede na zahtevnost in obseg dela. Odvetnik preveri pravno stanje nepremičnine in ustrezno dokumentacijo, kot so izpiski iz zemljiške knjige, gradbena in uporabna dovoljenja, energetski certifikat ter potrdila o namembnosti in lokacijski informaciji za zemljišča. V primeru posebnih pogojev pred sklenitvijo glavne pogodbe odvetnik pripravi predpogodbo, sicer pa pripravi glavno prodajno pogodbo po pregledu dokumentacije.

Če nepremičnino kupujete prek nepremičninske agencije, preverite, ali agencija že sodeluje s svojim odvetnikom. V tem primeru vam agencija lahko zagotovi pravne storitve, vključno s pripravo predpogodbe ali glavne pogodbe, brez dodatnih stroškov za lastnega odvetnika. To lahko pomeni prihranek, saj ne boste morali plačati odvetniških stroškov v višini 1 % + DDV. Več informacij o celotnem postopku nakupa nepremičnine lahko pridobite pri agenciji.